Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Εργαστήριο Περμακουλτούρας


Πρακτικό Εισαγωγικό Εργαστήριο Permaculture και Φυσικής Καλλιέργειας

\
Το Free and Real, στα πλαίσια του εγχειρήματος Τελαίθριον, σε συνεργασία με την Έλενα Συμεωνίδου από το Permaculture-Greece, διοργανώνει 5ήμερο πρακτικό εργαστήριο με θέμα την περμακουλτούρα (αεικαλλιέργεια).
Θα κάνουμε μια εισαγωγή στις αρχές και τις μεθόδους της permaculture, που είναι ένα ολιστικό σύστημα σχεδιασμού του ανθρώπινου οικοτόπου, με στόχο την κάλυψη όλων των υλικών και μη-υλικών αναγκών του ανθρώπου και την αποκατάσταση και αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος, που ο άνθρωπος έχει επιβαρύνει όσο κανένα άλλο είδος του πλανήτη. Θα διερευνήσουμε, θεωρητικά αλλά και πρακτικά, πώς η permaculture μας βοηθά να σχεδιάσουμε και να διαμορφώσουμε τον χώρο που ζούμε, είτε ως μονάδες είτε ως κοινότητα, με σκοπό την αυτάρκεια.
Το εργαστήριο θα ξεκινήσει το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 30 Ιουνίου.
Στο πρακτικό κομμάτι θα φτιάξουμε υψωμένα παρτέρια για λαχανόκηπο στους χώρους όπου δημιουργείτε το εγχείρημα Τελαίθριον πάνω στο ομώνυμο Όρος. Επίσης θα κατασκευαστεί μία μεγάλη σπείρα βοτάνων όπως και μερικές πεζούλες με πέτρες για την συγκράτηση του πολύτιμου εδάφους. Θα φτιάξουμε σβόλους με σπόρους και θα μιλήσουμε για την φυσική καλλιέργεια και για τον δασόκηπο που δημιουργείτε στο εγχείρημα. Επίσης θα μάθουμε τα πάντα γύρω από την κομποστοποίηση είτε των οργανικών από την κουζίνα είτε του υλικού από τις κομποστικές μας τουαλέτες!
Ακόμα θα γίνει σε βάθος παρουσίαση του εγχειρήματος αλλά και θα γίνουν και αναλυτικές κουβέντες και συγκριτικά για όλες τις κατασκευές που έχουν ήδη γίνει στους τρεις χώρους του Free and Real στην βόρεια Εύβοια, όπως γεωδαιτικοί θόλοι, yurts, κομποστικές τουαλέτες κτλ…
Τέλος θα παρουσιάσουμε τα σχέδια του νέου βιοκλιματικού χώρου που θέλουμε να κατασκευάσουμε και να γίνει εκτενής ανάλυση όλων των χαρακτηριστικών του.
Η προτεινόμενη τιμή συνεισφοράς στο εργαστήριο είναι 60 ευρώ και περιλαμβάνει:
  • Διαμονή στους χώρους του εγχειρήματος, τα δύο μας Yurts και σπίτι στο κοντινό χωριό (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
  • Διατροφή, η οποία είναι χορτοφαγική. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φρούτα εποχής, φρουτοχυμούς, ροφήματα (τσάι, αφεψήματα, βότανα, ανάλογα με την εποχή), ένα πλήρες γεύμα την ημέρα (σαλάτα εποχής, φύτρα, ξηρούς καρπούς, κυρίως πιάτο (σούπες, όσπρια, ζυμαρικά, κτλ)) και συνήθως και γλυκό, για την Παρασκευή και το Σάββατο.
  • Έξοδα μετακίνησης του συντονιστή του εργαστηρίου στην Εύβοια.
  • Υλικά για το εργαστήριο.
Όσοι θέλουν να συμμετέχουν και να κατασκηνώσουν στον χώρο των yurts με δική τους σκηνή μπορούν να το κάνουν με συμμετοχή 45 ευρώ (υπάρχει χώρος μόνο για 3 σκηνές, οπότε θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
Επίσης όσοι θέλουν μπορούμε να τους βρούμε ενοικιαζόμενο δωμάτιο σε πολύ φιλικές τιμές με συμμετοχή για το εργαστήριο στα 40 ευρώ.
Όσοι θέλουν να συμμετέχουν στο εργαστήριο και έχουν σπίτι στην περιοχή (βόρεια Εύβοια) μπορούν να συμμετέχουν στο εργαστήριο χωρίς καμία χρηματική σηνησφορά, αρκεί να επικοινωνήσουν πρώτα μαζί μας.
Οι θέσεις για το εργαστήριο είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, για να δηλώσετε συμμετοχή στείλτε μας ένα mail στο info@freeandreal.org
Επίσης θα κανονιστεί car-pooling ανάμεσα στους συμμετέχοντες, οπότε στις δηλώσεις σας μέσω e-mail, αναφέρατε αν έχετε αυτοκίνητο με χώρο και από ποια περιοχή θα μας έρθετε.

To Event στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

newer post older post Home