Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Πως να φτιάξω φωτιστικό από σπάγκοΓια εσάς που σας αρέσουν οι φυσικοί τόνοι και το natural look και θέλετε να υιοθετήσετε ένα λιτό και πρωτότυπο στιλ για το χώρο σας, έχουμε μία έξυπνη DIY λύση για να φτιάξετε ένα χαριτωμένο φωτιστικό οροφής από σπάγκο.
Το κόστος του project δεν θα ξεπεράσει τα 10€!

Τι θα χρειαστείτε;

  • Ένα ανθεκτικό μπαλόνι και προσοχή μιλάμε εκ πείρας, να είναι αντοχής. Καλύτερα να απευθυνθείτε σε ένα κατάστημα που πουλάει μπαλόνια για εκδηλώσεις, ή σε κάποιο ανθοπωλείο όπου επίσης τα χρησιμοποιούν για εκδηλώσεις.
  • Φυσικό σπάγγο σε απόχρωση της αρεσκείας σας. Το πάχος του σπάγγου καλό θα είναι να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλο, για να μπορέσει να το «πιάσει» η κόλλα (θα καταλάβετε βλέποντας το Video), αλλά ούτε και πολύ λεπτό, για να αποφύγετε να τυλίγετε για πολλές ώρες.
  • Λίγο σύρμα.
  •  Ένα set ντουί με καλώδιο το οποίο θα το προμηθευτείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα με ηλεκτρολογικό υλικό.
  • Κόλλα διάφανη και ανθεκτική σε θερμοκρασίες που μπορείτε να βρείτε σε σκόνη σε ένα χρωματοπωλείο.
  • Και από Εργαλεία, ένα κοπτάκι για το σύρμα, ένα ψαλίδι για να κόβετε τον σπάγγο, ένα μπωλ για να φτιάξετε την κόλλα και ένα πινέλο για να την τοποθετήσετε.


Τα βήματα που θα ακολουθήσετε:


1. Φουσκώστε το μπαλόνι πάνω στο οποίο θα κατασκευάζετε το φωτιστικό.


Φουσκώστε το μέχρι να αποκτήσει το μέγεθος που θέλετε, προσέχοντας να μην το παρακάνετε -μιλάμε εκ πείρας- και το ζορίσετε πολύ, για να αποφύγετε τον κίνδυνο να σας σκάσει στην πορεία των εργασιών σας!

2. Προετοιμάστε την υποδοχή του ντουί και το κάτω άνοιγμα του φωτιστικού.


Χρησιμοιώντας το σύρμα, θα πρέπει να φτιάξετε δύο στεφανάκια - ένα για το πάνω μέρος του φωτιστικού και ένα για το κάτω άνοιγμα, από το οποίο θα μπαίνει η λάμπα.

Μετρήστε με το σύρμα σας την περίμετρο του ντουί και διαμορφώστε το πρώτο σας στεφανάκι.

Στη συνέχεια, ανάλογα με το άνοιγμα που θέλετε να έχει το φωτιστικό σας, κόψτε και το δεύτερο στεφανάκι, το οποίο θα πάρει θέση ουσιαστικά στο κάτω μέρος του μπαλονιού.

Τώρα, θα πρέπει να «ντύσετε» με σπάγγο το μεγάλο (κάτω) στεφανάκι.

Είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο!


3. Στερεώστε προσεκτικά τα στεφανάκια στην κορυφή και τη βάση του μπαλονιού και δημιουργήστε τη βάση της κατασκευής.


Στερεώστε το πάνω στεφανάκι στο στόμιο του μπαλονιού. Χρησιμοποιώντας 4 κομμάτια σπάγγου, στην ουσία κρεμάστε το κάτω στεφανάκι από το πάνω κάνοντας μικρούς κόμπους. Κόψτε στη συνέχεια το σπάγγο που προεξέχει.

Το βήμα αυτό είναι αρκετά σημαντικό για να μη βγει στραβό το φωτιστικό σας (και σε αυτή την περίπτωση σας μιλάμε εκ πείρας)!

Είναι αρκετά πιθανόν να χρειαστεί να επιστρατεύσετε και λίγο σελοτέιπ για να το στερεώσετε. 

Προσέξτε όμως να χρησιμοποιήσετε πολύ μικρές λωρίδες σελοτέιπ και σε max 1-2 σημεία, γιατί στη συνέχεια της κατασκευής, θα χρειαστεί να περνάτε το σπάγγο ανάμεσα στο στεφανάκι και το μπαλόνι, και είναι πιθανόν τραβώντας το σελοτέιπ, να σκάσετε το μπαλόνι (ειδικά αν αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό).

4. Ξεκινήστε να τυλίγετε το σπάγγο γύρω από το μπαλόνι και τα στεφανάκια σας.


Κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι σπάγγο και κάντε ένα μικρό κόμπο στο κάτω στεφανάκι σας. Αρχίστε να τυλίγετε τυχαία το σπάγγο γύρω από το μπαλόνι για να καλύψετε την επιφάνειά του.

Εμείς επιλέξαμε να δουλεύουμε με κομμάτια σπάγγου για να μην μας ταλαιπωρεί στην περιστροφή, αλλά αυτό σημαίνει ότι σε αρκετά σημεία θα χρειαστεί να κάνετε μπαλώματα και να ενώστε το κομμάτι του σπάγγου που χρησιμοποιείτε με μία προέκταση ενός νέου κομματιού.

Αναπόφευκτα, σε αρκετά σημεία θα βλέπετε το σπάγγο να μετακινείται και να χαλαρώνει. Μη σας φοβίσει αυτό - μπορείτε να «μαζέψετε» το χαλαρό σπάγγο περνώντας γύρω του σε μία επόμενη γύρα την προέκτασή του και συνεχίζοντας να τυλίγετε προς αντίθετη κατεύθυνση.

Είναι αρκετά σημαντικό, και θα το διαπιστώσετε στην πορεία, να περνάτε αρκετές φορές το σπάγγο κάθετα ή διαγώνια ανάμεσα από τα δύο στεφανάκια για να κάνετε πιο σταθερή την κατασκευή.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποια πιο συγκεκριμένη οδηγία... θα το βρείτε και μόνοι σας καθώς το κάνετε!

Μην απογοητευτείτε αν στην αρχή υπάρχουν κενά, ή δεν κάθεται καλά ο σπάγγος. Θα χρειαστεί αρκετή ώρα τύλιγμα, αλλά σταδιακά τα κενά θα κλείσουν και θα διαμορφώσετε μία πιο ομαλή επιφάνεια γύρω από το μπαλόνι.

Σκεφθείτε ότι εμάς μας πήρε το βράδυ, γιατί έσκασε το πρώτο μας μπαλόνι και αναγκαστήκαμε να το κάνουμε από την αρχή!

Όταν είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο του project!


5. Εφαρμόστε την κόλλα στην επιφάνεια τους καπέλου του φωτιστικού.


Ξεκινήστε με την παρασκευή της κόλλας (εξαρτάται βέβαια και από το υλικό που θα χρησιμοποιήσετε)! Η δική μας κόλλα ήταν σε σκόνη. Για την παρασκευή του μείγματος χρειαστήκαμε 1 μπολάκι κόλλα και 5 μπολάκια νερό. Ανακατεύοντας προσεκτικά, προέκυψε ένα παχύρρευστο ημιδιάφανο μείγμα.

Στρώστε φύλλα περιοδικών, και ακουμπήστε πάνω το επενδεδυμένο με σπάγκο μπαλόνι για να μην λερώσετε την επιφάνεια εργασία σας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το πινέλο, ξεκινήστε να εφαρμόζετε την κόλλα στην επιφάνεια του σπάγκου, φροντίζοντας να φτάσει παντού!

Μην ξεχάσετε να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή γύρω από τα στεφανάκια.

6. Κρεμάστε το φωτιστικό για να στεγνώσει.


Όταν έχετε τελειώσει με την κόλλα, κρεμάστε ένα κομμάτι σχοινί από το πάνω στεφανάκι και τοποθετήστε το φωτιστικό σας σε ένα σημείο για να στεγνώσει. Θα σας προτείναμε να τοποθετήσετε κάτω από αυτό εφημερίδες γιατί είναι αρκετά πιθανόν να στάξει η κόλλα.

Αφήστε το έτσι για τουλάχιστον 24 ώρες - μέχρι να στεγνώσει τελείως η κόλλα.

7. Σκάστε το μπαλόνι και εγκαταστήστε το ντουί.


Αφού περάσουν οι 24 ώρες, σκάστε το μπαλόνι σας και θαυμάστε το αποτέλεσμα!

Είστε σχεδόν έτοιμοι! Πάρτε το ντουί, ξεβιδώστε τε το κάτω μέρος του και περάστε το από το πάνω στεφανάκι. Στη συνέχεια, βάζοντας το χέρι σας μέσα από το στεφανάκι της βάσης, βιδώστε τη ροδέλα και στερεώστε το ντουί.

Τοποθετήστε μία λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας  και το φωτιστικό σας είναι έτοιμο για κρέμασμα!Tip!


Μπορείτε να δημιουργήσετε 2-3 φωτιστικά σε διαφορετικά μεγέθη, ακόμα και χρησιμοποιώντας διαφορετικό είδος σπάγγου, και να τα κρεμάσετε συνδυαστικά σε ένα δωμάτιο  -πχ. πάνω από ένα τραπέζι στην τραπεζαρία, ή το κρεβάτι της κρεβατοκάμαράς σας- για να επιτύχετε ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον διακοσμητικό αποτέλεσμα!

Παρουσίαση: Νατάσα Λιανοπούλου
Αφήγηση: Αγγελική Νταή
Video Editing: Μάνος Λιανόπουλος
Μουσική: surreal | rain_pt

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ:Πηγή: www.design-district.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

newer post older post Home