Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Τα μυστικά του Trace (ίχνος) στη σαπωνοποίηση!




ΙΧΝΟΣ

Είναι η στιγμή που ο πολτός του σαπουνιού αρχίζει να πήζει σε σημείο που αν σηκώσουμε το Στικ Μπλέντερ (σβηστό!) θα παραμείνει ένα ίχνος = trace για λίγες στιγμές στην επιφάνεια του μείγματος.


                


Trace λεπτό ή ήπιο
Το μείγμα έχει  σύσταση αραιή σαν crème anglaise που «κρατάει στο κουτάλι».  Συστήνουμε να περιμένετε μέχρι ο πολτός να πήξει λίγο ακόμα πριν χυτεύσετε τα σαπούνια σας γιατί  μπορεί να «κόψει». Όμως μπορείτε να αρχίσετε να προσθέτετε τα πρόσθετα (χρωστικές, αρώματα, έλαια υπερλίπανσης…).


Trace μέσο ή τυπικό 
Ο πολτός σαπουνιού αφήνει σαφές ίχνος (Trace), όταν σηκώνετε  το μίξερ, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά υγρό ώστε να μπορείτε να κάνετε  προσθήκες και να χυτεύσετε  εύκολα. Αυτή είναι η τέλεια στιγμή για να χυτεύσετε  το σαπούνι σας, αν θέλετε μια λεία επιφάνεια
          


Trace γνήσιο
Το μείγμα έχει πήξει περισσότερο. Εάν είστε αρχάριος, είναι καθησυχαστικό να περιμένετε αυτό το στάδιο για να είστε σίγουρος  ότι η στιγμή του Trace  έχει επιτευχθεί.  Η υφή του σας επιτρέπει να δημιουργήσετε διάφορα εφέ (μαρμπρέ)  ή άλλα χρωματικά εφέ χωρίς οι πολτοί διαφορετικού χρώματος  να αναμειγνύονται πολύ.


Trace παχύ
Ο πολτός έχει γίνει σαν κρέμα και αρχίζει να γίνεται δύσκολο να αναμειχθεί.  Είναι καλύτερα να μην περιμένει περισσότερο για να χυτεύσετε τα σαπούνια σας. Η σύσταση αυτή σας επιτρέπει να κάνετε όλα τα είδη  καλλιτεχνικών εφέ: «μαρμπρέ», κύματα ή σαντιγύ πάνω στο σαπούνι κλπ…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

newer post older post Home