Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Κεραλοιφή: τα μυστικά παρασκευής της

Η κεραλοιφή ή κηραλοιφή (όπως είναι η ορθότερη ονομασία της αν και έχει επικρατήσει το 'ε' αντί του 'η') έρχεται ως συνταγή από τα βάθη των αιώνων και θεωρείται μια εξαιρετική αλοιφή για ερεθισμούς του δέρματος, η οποία παρασκευάζεται από πραγματικά 'φυσικά' υλικά.

Η συγκεκριμένη συνταγή που παρουσιάζει εδώ το Praktikesidees.gr έρχεται από την Αττάλεια της Μικράς Ασίας και το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι η όλη διαδικασία παρασκευής της αλοιφής είναι εξαιρετικά απλή: 

Βασικά συστατικά:


100 ml κερί (το οποίο μπορούμε να το προμηθευτούμε από κάποιο κηροπλαστείο)
500 ml ελαιόλαδο


Εκτέλεση:


α. Αποστείρωση του κεριού.


Τοποθετούμε καταρχήν σε ένα σκεύος, το κερί με λίγο νερό (περίπου ένα ποτήρι). Το βράζουμε για 5 λεπτά και το αφήνουμε μέσα στο σκεύος για μία ημέρα περίπου – έως ότου κρυώσει και γίνει πάλι συμπαγές
.
Όταν κρυώσει βγάζουμε το κερί που επιπλέει πάνω στο νερό. Θα παρατηρήσουμε ότι στο κάτω μέρος του υπάρχουν κάποιες κυψελίδες. Αυτές περιέχουν τις ακαθαρσίες του κεριού – τις ξύνουμε και τις πετάμε.

β. Παρασκευή της κεραλοιφής:


Σε μία κατσαρολίτσα με τη μέθοδος του bain marie ζεσταίνουμε όλο το λάδι και βάζουμε μέσα το κερί, ανακατεύοντας το διαρκώς μέχρι να λιώσει (να γίνει διάφανο το μείγμα). Μπορούμε μάλιστα να σβήσουμε τη φωτιά πριν λιώσει εντελώς το κερί ώστε αυτό να λιώσει με τη θερμότητα του  ελαιολάδου αποφεύγοντας κατ' αυτό τον τρόπο ν΄ανεβάσουμε πολύ τη θερμοκρασία.

Έτσι όπως είναι ζεστό το λιωμένο μείγμα το βάζουμε σε βαζάκια που δεν λιώνουν στην υψηλή θερμοκρασία (προσοχή: τα γυάλινα βαζάκια σπάνε) και το αφήνουμε να κρυώσει, έως ότου γίνει πλέον 'κρέμα' – κεραλοιφή δηλαδή.


Σημαντικές παρατηρήσεις:


  • Η κεραλοιφή θεωρείται εξαιρετική κρέμα για τα χείλη αλλά και για ερεθισμούς στις πτυχές του δέρματος.
  • Η κεραλοιφή διατηρείται για πολύ καιρό (ακόμη και δύο χρόνια) χωρίς να χάνει τις ιδιότητές της.
  • Η αποθήκευση της κεραλοιφής όταν γίνεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος επιμηκύνει τη διάρκεια της ζωής της αλλά και το υπέροχο άρωμα που αναδύει λόγω της παρουσίας του κεριού.
  • Πρέπει να τονιστεί ότι η κεραλοιφή δεν είναι φάρμακο και ότι η χρήση της σε διάφορα δερματικά προβλήματα πρέπει πάντοτε να γίνεται αφού έχουμε πρώτα τη σύμφωνη γνώμη του ειδικού γιατρού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

newer post older post Home