Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική: Επιστροφή στις ρίζες



Εισαγωγικά:   Το ποιο σημαντικό επακόλουθο του πολιτισμού μας είναι η απομάκρυνσή μας από το φυσικό περιβάλλον, και η ένταξή μας μέσα σε ένα κτιστό-δομημένο χώρο. Οι ελεύθεροι ζωτικοί χώροι έχουν δεσμευτεί από κτίρια και ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Η φυσική χλωρίδα και πανίδα έχει δώσει τη θέση της στο μπετόν. Επί πλέον τα τελευταία χρόνια τα φυσικά υλικά αντικαταστάθηκαν από χημικά προϊόντα που σε πολλές περιπτώσεις είναι τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο χώρος στον οποίο ζούμε έχει γίνει αφιλόξενος. Επιζητώντας το αυτονόητο, την επαφή μας με τη φύση, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ανοίγουμε δρόμους και να καταστρέφουμε τους τελευταίους ανέγγιχτους "παραδείσους". 

Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι αν θα κτίσουμε ένα βιοκλιματικό κτήριο, αλλά αν δεν θα κτίσουμε έναν ελεύθερο χώρο.

Παρ όλα αυτά τα βιοκλιματικά-παθητικά ηλιοθερμαινόμενα κτήρια  αποτελούν μια ελπιδοφόρα πρόταση, αναφορικά με την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αρμονική σχέση του δομημένου με τον φυσικό του περίγυρο. Είναι τα λεγόμενα έξυπνα κτήρια όπου ενσωματώνονται πρωτοποριακές τεχνικές με στόχο τη βελτίωση των μικροκλιματικών συνθηκών μέσα και έξω από το σπίτι.


Βασικές παράμετροι στην βιοκλιματική Αρχιτεκτονική


 α) η εξοικονόμηση ενέργειας,
 β) Ο ηλιασμός,
 γ) ο εξαερισμός,
 δ) η επίδραση των ανέμων στο κέλυφος του κτιρίου,
 ε) η θερμική αδράνεια των δομικών υλικών,
 ζ) οι απολαβές εξαιτίας των σταθερών θερμοκρασιών κάτω από την επιφάνεια της γης,
 η) η γύρω βλάστηση και ο δομημένος περίγυρος, 
 θ) η χρήση υλικών φιλικών στο περιβάλλον.


Γενικές οδηγίες:



1.    Τα περισσότερα ανοίγματα του κτιρίου πρέπει να βλέπουν στο Νότο και προς τα εκεί να μην υπάρχουν (πολλά) φυσικά εμπόδια. Τα ανατολικά και κυρίως τα δυτικά ανοίγματα, επιδρούν αρνητικά στην θέρμανση του κτιρίου τον χειμώνα και στην ψύξη του το καλοκαίρι. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος γίνεται με κατάλληλα σκίαστρα τους θερινούς μήνες (συνιστάτε η φυσική βλάστηση). Τα βόρεια ανοίγματα συμβάλουν σε καλύτερο φωτισμό και εξαερισμό του χώρου.

2.    Κατά προσέγγιση, και για το γεωγραφικό πλάτος των 40ο, το μέγεθος των νότιων ανοιγμάτων (παράθυρα, θερμοκήπια, τοίχοι Trombe, συλλέκτες νερού ή αέρα, κ.λ.π.) πρέπει να είναι το 1/ 5 της επιφάνειας του πατώματος. Δηλαδή για ένα σπίτι 100 m2 τα νότια ανοίγματα πρέπει να είναι γύρω στα 20m2. Το ποσοστό κάλυψης των θερμικών αναγκών εξαρτάτε από τη θερμομόνωση του κτιρίου και το ποσοστό της αποροφούμενης θερμότητας από τη γη και τον ήλιο.

3.    Η σταθερή θερμοκρασία της Γης κάτω από το κτίριο είναι βασική παράμετρος στην θερμοκρασιακή ισορροπία ενός βιοκλιματικού κτιρίου. Συνιστώνται τα υπόσκαφα κτίρια, (με καλυμμένο τον βορρά).

4.    Για τον φυσικό δροσισμό το καλοκαίρι, εκτός από τον διαμπερή εξαερισμό ουσιαστικό ρόλο παίζουν τυχόν υπάρχοντα ανοίγματα οροφής, ηλιακές καμινάδες, λίμνες νερού στο νότο η φυσική βλάστηση, η θερμική αδράνεια των δομικών υλικών (με βάση την οποία μπορούμε να εκμεταλευτούμε τις χαμηλότερες νυχτερινές θερμοκρασίες και να "αποθηκεύσουμε ψύχος"), και η γεωθερμική ενέργεια κυρίως στα υπόσκαφα κτίρια ή με χρήση σωλήνων που ανεβάζουν τη σταθερή θερμοκρασία της γής προς τα επάνω. (Η γή έχει σε γενικές γραμμές σταθερή θερμοκρασία περίπου 150C).

5.    Στις πόλεις ή σε συγκροτήματα κατοικιών πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα η κυκλοφορία του αέρα κυρίως τους θερινούς μήνες, καθώς και ο ανεμπόδιστος (νότιος) ηλιασμό όλων των κτιρίων.

6.    Τα υλικά δόμησης πρέπει να είναι παρμένα από τη γύρω φύση, χωρίς χρήση χημικών ουσιών και χωρίς ζημιά στο ίδιο το περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται τεχνικές κατασκευής σπιτιών με χρήση υλικών όπως το άχυρο και ο πηλός.

7.   Στα βιοκλιματικά κτίρια εφαρμόζεται σε πολλές εκδοχές η παρατήρηση ότι μια μαύρη θερμοαγώγιμη επιφάνεια απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία, και επιπλέον μπορούμε να αποθηκεύσουμε αυτή την ενέργεια και να την χρησιμοποιήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Οι τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί είναι α) οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και τα θερμοσιφωνικά πανέλα β) οι τοίχοι Trombe, γ) τα ηλιακά θερμοκήπια, δ) τα ηλιακά κρεβάτια (solar beds), και ε) οι ηλιακές καμινάδες και οι ανεμόπυργοι, για τον εξαερισμό.
  
8.    Σε ένα κτίριο φιλικό στο περιβάλλον ισχύει η αρχή της ελάχιστης επέμβασης στο ευρύτερο οικοσύστημα, της αρμονικής συμβίωσης με τους υπάρχοντες στην περιοχή οργανισμούς, της ενεργειακής αυτάρκειας. Στα οικολογικά κτίρια πρέπει να επιδιώκουμε το μικρό μέγεθος, τη σχεδίασή σύμφωνα με τις (μη καπιταλιστικές) ανάγκες μας, τη λογική της 'μη δόμησης', και τα φυσικά υλικά με την ελάχιστη επεξεργασία.









Πηγή: WILDWATERWALL










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

newer post older post Home