Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ: Με Οικονομία και Περιβαλλοντική προστασία






Μέσα στο γενικό κλίμα-φοβίας που διακατέχει την εποχή μας, σημαντική θέση έχει και η μικροβιοφοβία. Χημικά απορρυπαντικά, κάθε είδους καθαριστικά και χλωρίνη θα βρούμε σε κάθε σύγχρονο σπίτι κάνοντας το να μοιάζει με σύγχρονο εργαστήριο χημείας! Έχουμε όμως σκεφτεί πως εκτός από τα μικρόβια, με όλα αυτά τα σκευάσματα, δολοφονούμε κι εμάς και την φύση?

Τα απορρυπαντικά αποτελούν την κύρια “πηγή” χημικών προϊόντων μέσα σε κάθε νοικοκυριό.
Κάθε Έλληνας χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 5 κιλά απορρυπαντικό σε ετήσια βάση. Ας σημειωθεί
ότι η κατανάλωση απορρυπαντικών υπερδιπλασιάστηκε τα προηγούμενα δέκα χρόνια και από
19.000 τόννους το 1981 έφθασε τους 50.000 τόννους το 1992.

Ας δούμε λίγο όμως τι ακριβώς είναι η τόσο αγαπητή σε όλες(ή σχεδόν όλες) τις νοικοκυρές Χλωρίνη:
O Dr. Otto Hazinger ειδικός στις διοξίνες λέει χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ο Θεός δημιούργησε 91 στοιχεία, ο άνθρωπος 15 και ο διάβολος μόνο ένα, το χλώριο»..Πίσω από το χλώριο, κρύβονται πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τα οικοσυστήματα αλλά και για τη δική μας την υγεία. Τα τοξικά απορρυπαντικά μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία μας προκαλώντας ασθένειες όπως αλλεργίες και αναπνευστικά, ερεθισμούς σε μάτια και δέρμα, οξεία πνευμονίτιδα και το χειρότερο σε συνδυασμό με προϊόντα που περιέχουν αμμωνία παράγει την χλωραμίνη, ένα πολύ επικίνδυνο αέριο.

Νερά μολυσμένα από χλωρίνη μόλις πέσουν στην θάλασσα δημιουργούν το φαινόμενο του ευτροφισμού, δηλαδή περισσότερα ανόργανα άλατα και λιγότερο οξυγόνο, φαινόμενο που ευθύνεται για τους θανάτους των ψαριών. Καλό είναι γενικά να αποφεύγουμε οποιοδήποτε απορρυπαντικό περιέχει φωσφορικά άλατα.

Γιατί λοιπόν να μην αντικαταστήσουμε αυτές τις ουσίες με φυσικά σκευάσματα που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας? Χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε την φύση, ούτε την υγεία μας, χωρίς να ξοδεύουμε χρήματα, χωρίς να καταναλώνουμε όλες αυτές τις πλαστικές συσκευασίες, χωρίς να ενισχύουμε τις πολυεθνικές?

Θα χρειαστείτε


  • Μαγειρική σόδα (διττανθρακική σόδα)
  • Ξίδι (λευκό κατά προτίμηση)
  • Βόρακα
  • Γλυκερίνη
  • Σόδα πλυσίματος (πιο δυνατή από την μαγειρική σόδα)
  • Πράσινο σαπούνι
  • Αλάτι (μαγειρικό αλάτι)
  • Βότανα (κυρίως λεβάντα)
  • Οδοντόκρεμα
  • Αιθέρια έλαια
Αυτά είναι τα βασικότερα: συνδυάζονται δημιουργώντας τέλεια καθαριστικά

ΛΕΜΟΝΙ: Ο χυμός του αφαιρεί τα λίπη και γυαλίζει τα μέταλλα
ΓΛΥΚΕΡΙΝΗ: Φυτική,σε υγρή μορφή. Αποτελεί πρώτη ύλη για την Παρασκευή σαπουνιών και ήπιων καθαριστικών
ΒΟΡΑΚΑΣ (borax):  Ορυκτό σε μορφή κρυστάλλων. Χρησιμοποιείται σε δύσκολους καθαρισμούς χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ: Εξαιρετική στην καθαριότητα και την εξουδετέρωση οσμών
ΞΙΔΙ Άσπρο, ανέρωτο ξίδι: Απολυμαίνει και εξαφανίζει τις δυσάρεστες οσμές
ΣΟΔΑ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ: Πιο ισχυρή από τη μαγειρική σόδα. Όταν τη χρησιμοποιείτε να φοράτε αδιάβροχα γάντια.   (Παρά το ότι είναι πολύ πιο ήπια για το περιβάλλον και την αναπνοή σας από τη χλωρίνη την οποία αντικαθιστά με επιτυχία.)

ΓΙΑ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ


Σε ένα μπουκάλι σπρέι βάλτε 1 κούπα ξύδι άσπρο σε 3 κούπες νερό
ΧΡΗΣΗ: Ψεκάστε.
Για σκούπισμα των τζαμιών χρησιμοποιείστε τσαλακωμένες εφημερίδες.
Μην καθαρίζετε τα τζάμια όταν είναι ζεστά από τον ήλιο ή όταν χτυπάνε πάνω τους έντονες ηλιακές ακτίνες. Θα στεγνώσουν πριν τα σκουπίσετε καλά και δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ


  1.  (κουζίνας και μπάνιου)Βάλτε λίγη μαγειρική σόδα σε βρεγμένο σφουγγάρι: Καθαρίζει, απολυμαίνει και διώχνει όλες τις μυρωδιές
  2. Ανακατέψτε ξίδι και αλάτι και καθαρίστε τον πάγκο της κουζίνας, το νεροχύτη, το νιπτήρα…. Ή Διαλύστε 2 κουταλιές μαγειρική σόδα σε μισό λίτρο χλιαρό νερό και καθαρίστε τα πάντα!

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΟΥΡΝΟΥ 


ΥΛΙΚΑ
1 φλιτζάνι σόδα μαγειρικής
¼ του φλιτζανιού σόδα πλυσίματος
Λίγο νερό
ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Κάντε με τα υλικά σας πολτό, απλώστε τον στο φούρνο και αφήστε τον όλη τη νύχτα. Το πρωί καθαρίστε και ξεπλύνετε καλά. ΝΑ ΦΟΡΑΤΕ ΓΑΝΤΙΑ


ΠΛΥΣΙΜΟ ΠΙΑΤΩΝ


Μην αγοράζετε ακριβά απορρυπαντικά πιάτων. Φτιάξτε το δικό σας.
ΥΛΙΚΑ
¼ κούπας νιφάδες σαπουνιού 2 κούπες ζεστό νερό ¼ κούπας γλυκερίνη μισό κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο λεμονιού
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Μέσα σ’ ένα μπολ ανακατέψτε το νερό και τις νιφάδες σαπουνιού ώσπου να διαλυθούν. (Να είναι χλιαρό). Ανακατέψτε μέσα και τη γλυκερίνη με το αιθέριο έλαιο του λεμονιού. Καθώς τα υλικά κρυώνουν σιγά σιγά πήζουν. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι και πριν πήξουν αδειάστε τα με ένα χωνί σε ένα πλαστικό μπουκάλι.
ΧΡΗΣΗ: Για μια μεγάλη στοίβα πιάτων χρειάζεστε 2-3 κουταλάκια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν είναι κατάλληλο για πλυντήρια πιάτων

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ


ΥΛΙΚΑ
Λευκός άργιλος
Αλόε βέρα
Φυτική γλυκερίνη
Μαστίχα Χίου (την χτυπάμε στο γουδί μέχρι να γίνει πολύ λεπτή πούδρα.Για να γίνει πιο εύκολα μπορούμε να την έχουμε αφήσει πριν, για 1 ώρα στην κατάψυξη)
Βάμμα πρόπολης(καλύτερα σε γλυκερίνη)
Αιθέριο έλαιο ευκάλυπτο, φασκόμηλο και μέντα ή θυμάρι(για όσους κάνουν ομοιοπαθητική)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ανακατεύουμε στο blender όλα τα υλικά μαζί.
Η πρόπολη και η μαστίχα έχουν παρόμοιες ιδιότητες, οπότε μπορούμε να επιλέξουμε τι απ τα δύο να βάλουμε. Σε γενικές γραμμές η πρόπολη είναι καλύτερη για φλεγμονές και πιο χαλασμένα δόντια, ενώ η μαστίχα είναι καλύτερη για τα ούλα.
Όση Αλόη, τόση γλυκερίνη. Τις ποσότητες τις βλέπουμε
(όσο χρειάζεται ώστε να γίνει πάστα).

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (απλό)


2 lt νερό
25 ml λευκό ξύδι
25 ml βορακα
1/2 κουταλιά της σούπας αιθέρια έλαια(θυμάρι, λεμόνι, λεβάντα)
Βράζουμε το νερό μέχρι να κάψει, προσθέτουμε όλα τα υλικά και το απορρυπαντικό μας είναι έτοιμο.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (Ισχυρής απολύμανσης)


1/2 λίτρο νερό
1/2 λίτρο λευκό ξύδι(όσο περισσότερους βαθμούς τόσο το καλύτερο)
1 κούπα μαγειρική σόδα
2 κουταλιές της σούπας βόρακα
1/2 κουταλιά της σούπας αιθέριο έλαιο μέντα
1/2 κουταλιά της σούπας αιθέριο έλαιο θυμάρι
Μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε αιθ. έλαιο λεβάντα, ευκάλυπτο, λεμόνι ή tea tree, που έχουν όλα αντισηπτικές ιδιότητες, αναλόγως πιο άρωμα μας αρέσει.
Ζεσταίνουμε το νερό και  προσθέτουμε την σόδα, τον βόρακα και μετά το ξύδι λίγο λίγο. Τέλος βάζουμε τα αιθέρια έλαια και το απορρυπαντικό μας είναι έτοιμο!

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ, ΜΑΛΑΚΤΙΚΟ - ΛΕΥΚΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΥΧΑ



Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλά σόδα φαγητού.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:
1 κουταλιά της σούπας σε προγράμματα με χαμηλές θερμοκρασίες (χρωματιστά κ.λ.π.)
2 κουταλιές της σούπας σε προγράμματα με υψηλές θερμοκρασίες (λευκά )
Μειώνει τη σκληρότητα του νερού και ταυτόχρονα απολυμαίνει τα ρούχα

Ή αν έχουμε όρεξη να φτιάξουμε ένα πιο περίπλοκο αλλά πιο αποτελεσματικό απορρυπαντικό:
1 φλιτζάνι βόρακα
2 φλιτζάνια σόδα
2 φλιτζάνια σαπούνι ελιάς(τριμμένο)
1/4 νερό(βρασμένο)
1 κούπα στάχτη από ξύλο χωρίς χημικά ή χρώματα(κοσκινισμένη)
1 φλιτζάνι λευκό ξύδι(όσο περισσότερους βαθμούς τόσο το καλύτερο)
2 κουταλιές της σούπας γλυκερίνη
1 κουτ. της σούπας αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας (λεμόνι, λεβάντα…)

ΣΚΌΝΗ ΠΛΥΝΤΗΡΊΟΥ 
Ανακατεύουμε το σαπούνι, με την σόδα και τον βόρακα.
[Το σαπούνι καλό θα ήταν να τοποθετηθεί σε κάποιο τουλπάνι, ή σε διαπερατό σακουλάκι μέσα στον κάδο του πλυντηρίου, γιατί αφήνει υπολοίματα που δεν είναι καλά για το πλυντήριο.]

ΑΝΤΊ ΓΙΑ ΜΑΛΑΚΤΙΚΌ - ΛΕΥΚΑΝΤΙΚΌ
Βράζουμε το νερό με την στάχτη και μετά το σουρώνουμε σε λεπτό τούλι. Φτιάχνουμε έτσι την γνωστή στις γιαγιάδες μας «αλισίβα» το παραδοσιακό προϊόν που χρησιμοποιούσαν για να πλένουν και να  λευκαίνουν τα ρούχα.
Προσθέτουμε το ξύδι, την γλυκερίνη  και τα αιθέρια έλαια, και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Χρησιμοποιούμε 1/2 φλιτζάνι  απ το καθένα για κάθε πλύση.

Για κάτι πιο απλό μπορούμε να βάλλουμε απλώς γλυκερίνη που μαλακώνει τα ρούχα και αιθέρια έλαια για όμορφο άρωμα!
Εναλλακτικά για τα ρούχα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους καρπούς του σαπουνόδεντρου(soap nuts) και να αρωματισουμε με αιθέριο έλαιο στην θέση του μαλλακτικού.
Η αλισίβα φτιαχνεται με μία κούπα στάχτη (καθαρή) σε πέντε κούπες νερό.
Σε 1 lt αλισίβα προσθέτουμε 1 κουπα ξύδι, 2 κουτ. γλυκερίνη και 10 σταγόνες αιθ.έλαιο.
Πειραματιστείτε με τις αναλογίες στο ξύδι και τα αιθ,έλαια, ωστέ να φτιάξετε την μυρωδιά που σας αρέσει!

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΌ ΤΟΥΑΛΈΤΑΣ 


Ρίχνουμε σόδα στην λεκάνη και μετά λευκό ξύδι. Μην τρομάξετε! Θα αφρίσει πολύ!

Πηγή: State of Nature




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

newer post older post Home