Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Oικοκοινότητες και οικολογικά χωριά στην Ευρώπη

Υπάρχει ένα κίνημα στον κόσμο, ένα κίνημα το οποίο η πλειοψηφία των ανθρώπων, ακόμα αγνοεί.
Υπάρχουν άνθρωποι που ενεργούν στη βάση μιας συνειδητοποίησης πως ήρθε η στιγμή να δημιουργηθούν νέα πλήρη μοντέλα κοινού βίου, κοινωνικά μοντέλα για τη δημιουργία και την αειφορία υψηλής ποιότητας ζωής. Χιλιάδες οικοχωριά και συνειδητές οικοκοινότητες έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως και οι οργανωτικές τους δομές είναι τόσο διαφορετικές όσο και οι άνθρωποι που τις ίδρυσαν.

Damanhur, Ιταλία

Η Damanhur είναι μία οικοκοινότητα στην Ιταλία που βασίζεται με ηθικές και πνευματικές αξίες η οποία βραβεύτηκε από τα Ηνωμένα Έθνη σαν πρότυπο μοντέλο για ένα βιώσιμο μέλλον. Ιδρύθηκε το 1975 από τον Oberto Airaudi και 24 οπαδούς του και βρίσκεται στην βόρεια Ιταλία σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Τορίνο. Η κοινότητα έχει δικό της σύνταγμα και νόμισμα, το Credito. To όνομα Damanhur προέρχεται από την αρχαία Αιγυπτιακή πόλη Damanhur στην οποία λατρεύονταν ο Ώρος, ηλιακή θεότητα που ταυτίζονταν με τον θεό Απόλλωνα. Σήμερα έχει πάνω από 1000 κατοίκους.
Προσφέρει ανοιχτά σεμινάρια και εκδηλώσεις στο κοινό εκτός κοινότητας καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς και μπορεί να την επισκεφτεί ο καθένας για μικρές περιόδους για μελέτη, διακοπές και αναγέννηση. Η κοινότητα προάγει έναν πολιτισμό ειρήνης και ισότιμης ανάπτυξης μέσω της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού της τέχνης και πολιτικών δραστηριοτήτων.
Στην Damanhur υπάρχουν 4 συνταγματικά σώματα στα οποία συμμετέχουν οι πολίτες της: Το Σχολείο του διαλογισμού, το Κοινωνικό σώμα με κοινωνική θεωρία και αντίληψη, το Παιχνίδι της Ζωής και το σώμα της Ατομικής Εσωτερικής Τελειοποίησης. Οι πολίτες συμμετέχουν σε ένα από τα 4 αυτά σώματα.
Οι πολίτες της κοινότητας συμμετέχουν σε ένα από τέσσερα επίπεδα αναλόγως της ανάμειξης τους με τα κοινά. Τα επίπεδα Α,Β,Γ, και Δ.
Αυτοί που επιλέγουν το επίπεδο Α μοιράζονται όλα τα αγαθά και μένουν μόνιμα στην περιοχή. Αυτοί στο επίπεδο Β συνδράμουν στους οικονομικούς στόχους της κοινότητας και μένουν τουλάχιστον 3 μέρες στην περιοχή. Οι πολίτες που συμμετέχουν στα επίπεδα Γ και Δ μπορούν να ζουν και εκτός κοινότητας.
Οι πολίτες επιπέδου Α και Β επίσης συμμετέχουν πλήρως στο Σχολείο του Διαλογισμού, στο Κοινωνικό και στο Παιχνίδι της Ζωής. Οι πολίτες τάξης Γ συμμετέχουν στο Σχολείο του Διαλογισμού μόνο. Οι πολίτες της επίσης συμμετέχουν σε δράσεις αναλόγως με τις κλίσεις τους. Έτσι υπάρχει ο δρόμος του Μοναχού, του Ιππότη, της Λέξης, της Τέχνης και της εργασίας και πολλοί άλλοι. Οι περισσότεροι πολίτες της μένουν σε σπίτια 10 και 20 ατόμων σε μικρά κοινόβια.
Στην Damanhur υπάρχουν  οι εντυπωσιακοί υπόγειοι ναοί της Ανθρωπότητας. Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται αυτό το τεράστιο σύμπλεγμα σύγχρονου Καθεδρικού ναού. Η επίσκεψη στους ναούς είναι καθημερινή και γίνεται για ατομικό ή ομαδικό διαλογισμό, για εορτασμό γάμων ή γέννησης παιδιών. Τελετουργικά επίσης και μυήσεις συμβαίνουν από πολλά πνευματικά σχολεία στον κόσμο.
Η επίσκεψη στους ναούς αυτούς είναι μια μοναδική εμπειρία τέχνης, χρώματος και αρχιτεκτονικής και αφήνει άναυδο τον κάθε επισκέπτη. Είναι μία συναρπαστική υπόγεια κατασκευή που έγινε σκάβοντας με το χέρι μέσα στον βράχο.
Οι ναοί της Ανθρωπότητας είναι η αίθουσα του Νερού, της Γης, των Σφαιρών, των Μετάλλων, ο Μπλε ναός και ο Λαβύρινθος και είναι σαν ένα μεγάλο βιβλίο γνώσης αφιερωμένο στην συμπαντική πνευματικότητα. Οι εικόνες στους ναούς είναι σύμβολα που ξυπνούν την αίσθηση του ιερού σε κάθε επισκέπτη.





1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

dini stous allous tin dinatotita na oneireuontai eipe o idritis

Δημοσίευση σχολίου

newer post older post Home